[ 2015-08-28 ] Візьми з собою птаха та рибу


Ірина Климова, художник, мистецтвознавець, директор Музею Шолом-Алейхема народилася 19.01.1952. Є автором більше 50 ста­тей, присвячених образотворчому мистецтву України, постійно публікується у профільному мистецтвознавчому  часописі «Антиквар» (читайте про журнал у наступному випуску «Золотий фонд нації. Нова епоха»). З 1976 р. І.Б.Климова працює в галузі промислової графіки та дизайну, брала участь у численних групових виставках в Україні та за кордоном (США, Великобританія, Ізраїль).

Роботи знаходяться: Національний музей образотворчого мистецтва України (42 графічних твори); галерея «RA», Київ; галерея «Тадзіо»; Хасидський Музей мистецтв, Нью-Йорк; галерея  «Батерфляй», Нью-Джерсі, США; Фонд Ігоря Диченка.

 Серед багатьох робіт Ірини Климової чи не найбільше припадають до душі кольорові ліногравюри «Вирушаючи в дорогу - І» та «Вирушаючи в дорогу - ІІ». Вони експонувалися на виставці «Територія душі» в галереї Олени Ягодовської «Тадзіо» в Києві 2002 року й містяться на одному з розворотів каталогу до виставки. До речі, ідея такої виставки у організаторів  виникла у результаті бесід з очільниками різних релігій на території України, а тому у передмові містяться їх висловлювання.

Ірина Климова вирішила взяти участь у проекті, надавши для експозиції кольорові ліногравюри «Вирушаючи в дорогу - І» та «Вирушаючи в дорогу – ІІ». Тут розвивається її улюблена тема клоуна з різноманітним предметно-філосовським середовищем, де будь-яка складова із символа розширює своє значення до найоб’ємнішого поетичного тропа – метафори. На першій картині зображені клоун з пташкою. За загальними обрисами це журавель, символ перелітності, вічної подорожі єврейського народу. Птах же тут, як «блукаюча зірка» - веде, орієнтує у дорозі. Такий собі голос ангела на плечі у блазня.

Коли художниця створила виникла«Вирушаючи в дорогу - ІІ» - виник цікавий діалог зображень. На другій картині клоун ілюструє знаменитий вислів одного з духовних поводирів єврейства – цадика Нахмана – «вирушаючи в дорогу, візьми з собою птаха та рибу». На другій роботі клоун уже із журавлем темного, а не світлого тону, як у попередній, і він уже на іншому плечі, а в ногах - риба, яка не пливе, вона не в горизонтальному положенні, а стоїть на хвості, як вміє робити розлючена змія. Риба, напевно що сом, бо з великою головою і вузьким хвостом, щось віщує широко розкритим ротом.

Духовна вертикаль, зооморфічні персоніфікації стихій води і повітря, глибини та висоти, подаються художницею просто і ясно, мінімалістичними декоративними засобами. Ці дві роботи є частиною широкої теми пілігрима, клоуна, бродячого артиста. Серед робіт цієї теми: «Клоун на свині», «Клоун з прапорцем» та багато інших.

Широке просторово-філософське мислення, де представники чотирьох  стихій, їх персоніфікації, нагадують театр литовського режисера Еймунтаса Някрошуса з його багатством міфопоетичних відтінків, - у Климової обмежені декоративною простотою. Її графіка у плані прийомів досить аскетична, стримана і за живописною гамою, і за малюнком. Рубані кострубаті лінії її ліногравюр при цьому дивовижно гармонійні, а разом з тим композиційна рівновага таїть у собі експресивну напругу, готовність «вийти із себе», рознервуватися, втратити спокій. Малюнок у Климової подекуди набуває м’якості як от у «Автопортреті» (є два варіанти: у техніці кольорової ліногравюри та друку в поєднанні з олійним живописом), або у кольоровій ліногравюрі «Тарпани». Це трапляється тоді, коли художниця звужує своє бачення світу до якогось одного предмета, тварини, чи людини. Тоді Климова бачить «зерно образу» (за К.Станіславським), якусь одну маску чи конкретну особистість. Тоді її мистецьке мислення не так філософське, як психологічне, концентрується на чомусь одному. Малюнок стає більш деталізованим, легким, скрупульозним, а колір збагачується відтінками. Втім, для творчості художниці більш характерні «збірні образи»: чи то грецької богині з характерним носом з лоба без перенісся (ті ж два автопортрети), чи відгомін всіх європейських королів, у тому числі літературного шекспірівського Короля ліра («Король»), чи бродячого артиста, клоуна, скомороха, арлекіна, шпільмана, пілігрима, мейстерзінгера («Музикант»).

Докладніше про художницю читайте у нашому новому виданні «Митці України».

Валентина Грицук, театрознавець,

Головний редактор видання УКЖ «Театральна родина України»

«Диптих «Вирушаючи в дорогу»  -  фактично ілюстрація до вислову рабі Нахмана з Брацлава «Вирушаючи в дорогу, візьми з собою рибу та птаха». Вже 200 років іудейські вчені, рабини, прихильники вчення рабі намагаються знайти тлумачення цього вислову як і усього його досить великого літературного  спадку.

На мій погляд, вирушаючи у велику життєву подорож, людина має заручитися підтримкою, тобто знайти спільну мову з представниками таких незвичних для себе середовищ як вода та повітря. Робити їх своїми ворогами необачно. Це одне з тлумачень. Може й не найбільш вдале».

Ірина Климова

 1. «Музикант»,  60х100, полотно, олія, 2015р.

2. «Жираф», 30х20, кольорова ліногравюра.

3. «Клоун на свині», кольорова ліногравюра, 34,5х25, 2005р.

4. «Цирк-1». Із серії «Дурні», кольорова ліногравюра.

5. «Викрадач квітів», кольорова ліногравюра, 21, 5х27, 2013р.

6. «Польоти душі», 67х100, 2014р

7. «Клоун на рибі», кольорова ліногравюра, 37,5х28, 2005р.

8.«Клоун з прапорцем», кольорова ліногравюра, 33, 5х25,5, 2010р.

9. «Клоун і блазень», 27х35, кольорова ліногравюра, 2007р.

10.«Автопортрет», полотно, авторська техніка, олія, 100х68.

11.«Війна», 100х50, полотно, олія, 2014р.

12. «Цирк-1». Із серії «Дурні», полотно, олія

13. «Танго», 100х56, полотно, олія 2014р.

14.«Півні», кольорова ліногравюра, 27х25, 1997р.

15.«Вирушаючи в дорогу - І», 31х55. кольорова ліногравюра,  2002р.

16.«Вирушаючи в дорогу - ІІ», 39х53, кольорова ліногравюра , 2002р.

17. «Автопортрет», кольорова ліногравюра, 37х26.

 18. «Пурим», 100х81, полотно, олія, 2015р.



"Міста і села України"

Знаєте цікаві новини про свій регіон. Володієте інформацією про непересічні досягнення своїх земляків. Нехай про це дізнаються всі, відправте новину нашим модераторам, і вона з`явиться на порталі.
Відправити новину...



Всі права захищено. Копіювання інформації з сайту без письмового дозволу адміністрації порталу заборонено.