[ 2017-02-28 ] Українська Донеччина


Кілька важливих речей хочу сказати про нашу Донеччину. Не про «Донбас», а саме про Донеччину. Бо Донбас – «донецький вугільний басейн» – це промисловий термін часів індустріалізації російської імперії та СРСР. Це категорія промислова. Окрім того, поняття «Донбас» включає у себе і частину нинішньої Ростовської області РФ. Тому, ми говоримо саме про Донеччину.
Останніх кілька тисяч років землі Донеччини були в єдиному історичному, політичному і ментальному полі із Наддніпрянщиною, Полтавщиною, Слобожанщиною і рештою України. Понад 2 тисячі років тому територія Донеччини входила до Великої Скіфії, яка охоплювала більшу частину нинішніх земель України; тисячу років тому – входила до київської держави Святослава-Володимира-Ярослава; 600 років тому – до литовсько-руської держави; 500 років тому до Речі Посполитої. 300 років тому це була Гетьманщина і Слобідська Україна. Південь Донеччини входив до Кримського Ханства, історія котрого сьогодні є складовою історії новітньої української політичної нації. 200 років тому значна частина Донеччини входила до Катеринославської Губернії. 100 років тому - до Української Народної Республіки. До речі, в часи УНР Катеринославщина дала Україна чи не найбільший склад офіцерського корпусу та вояцтва УНР. Донецька земля – це плоть від плоті землі Української, це сама Україна. Ця земля дала Україні корифеїв української поезії ХІХ-ХХ століть - Михайла Петренка, Олександра Корсуна та Володимира Сосюру, Миколу Руденка, Василя Стуса, Івана Світличного та Емму Андієвську. Ці землі дали Україні найвидатніших ідеологів та діячів українського дисидентського руху 50-80-х років ХХ століття: генерала Петра Григоренка, Миколу Руденка, Надію та Івана Світличних, Василя Стуса, Олексу Тихого, Івана Дзюбу.
Ці землі дали Україні і світові неперевершених Антона Чехова, Сергія Прокоф’єва, Архипа Куїнджі та Леоніда Бикова. Історію цієї землі, разом із українцями творили греки, татари, поляки, росіяни, серби, вірмени.
Однак, епоха жахливих репресій ХХ століття значною мірою знищила і збіднила культурне розмаїття нашої Донеччини. Багато славних сторінок краю просто призабуто.
Тому зараз надзвичайно важливо ініціювати і підтримувати проекти, які б повертали нам правдешню історію нашого краю, спонукали досліджувати, пробуджувати і відроджувати правдивий дух нашої Донеччини. Вважаю, що проект "Міста і села України. Донеччина" стане одним із важливих елементів цього процесу.
Павло Жебрівський
Голова Донецької обласної державної адміністрації,
керівник обласної військово-цивільної адміністрації

"Міста і села України"

Знаєте цікаві новини про свій регіон. Володієте інформацією про непересічні досягнення своїх земляків. Нехай про це дізнаються всі, відправте новину нашим модераторам, і вона з`явиться на порталі.
Відправити новину...



Всі права захищено. Копіювання інформації з сайту без письмового дозволу адміністрації порталу заборонено.